Kuta mer – för din knopps skull

En sund själ i en sund kropp, sägs det. Och att vi alla mår bättre av att ränna runt i ett elljusspår än av att ligga framför tv:n och moffa chips, är väl inte en ”stoppa pressarna”-nyhet, direkt.

Du vet redan att regelbunden motion inte bara minskar ditt midjemått, utan också risken att du ska drabbas av högt blodtryck, hjärtinfarkt, bröst- och tjocktarmscancer, ledvärk och benskörhet, eller hur?

Men visste du att flåsiga fyspass även kan förebygga sjukdomar som Alzheimers? Jo, en brittisk studie från universitetet i Cambridge visar att medelålders människor som inte rör på sig regelbundet löper 82 procent större risk att bli dementa senare i livet.

82 procent! Rynkor bryr jag mig inte om, men är det något som jag gruvar mig för, är det att jag ska bli en ännu virrigare variant av mig själv.

Siffran blåser bort allt joggingmotstånd, även en dag som denna då luften är rå och molnen snuddar trätopparna. För jag vill inte bara ha en sund själ och kropp, utan också en fungerande knopp.

Även när jag är 95.

200259790-001

Det räcker med tre intensiva 20-minuterspass (som aerobics, löpning eller fotboll), eller fem halvtimmespromenader i veckan för att förebygga demens. Foto: David de Lossy/Thinkstock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s