En ovanligt ful matbild på en särdeles god lunch

Min make bakar scones som är så galet goda att de platsar på Londonhotellet The Ritz lyxiga afternoon tea-meny. Dans bullar blir höga, fluffiga och alldeles lagom sega, medan min variant av de brittiska bakverken resulterar i torra, platta bröd som har en bitter eftersmak av bakpulver.

Varför?

Min teori är att, både vad gäller att få till en saftig sockerkaka, eller en perfekt rosa stek, krävs både talang och fingertoppskänsla. Dans gåva är bakning, medan jag är hyfsat duktig på att laga mat. Särskilt vass är jag i den egna paradgrenen ”cupboard cooking”, som går ut på att jag måste sno ihop en måltid utan att ta en vända till snabbköpet först. Jag får bara använda ingredienser som redan finns i skafferiet och kör alltså en sorts egen version av tv-programmet Här är ditt kylskåp. Jag piffar till med mynta, tar en klutt tomatpuré, mixar sött med salt.

Att experimentera i matlagning, skrämmer mig således inte ett enda dugg. Men bakning? Det är ju kemi! Öppnas ugnsluckan blir kakan platt. Överdoserar du yttepytte av bikarbonat/hjortronsalt/bakpulver får du slänga hela skapelsen och börja om.

Kanske är det därför som jag är så oerhört imponerad av programmet Hela Sverige bakar. För där kreeras söta läckerheter under domarduon Birgitta Rasmussons och Johan Sörbergs kritiska blickar och då allt görs på tid, finns det inget utrymme för misstag. Ett bränt bröd? Du är körd.

Programledaren Tilde de Paula berättade i Aftonbladet Söndag att pressen ibland blir för mycket för deltagarna och hon har sett svimningar, näsblod och tårar under inspelningarna. Vinnaren, Alexandra Larsson, grät mycket riktigt av lättnad och glädje, när hon kammade hem titeln Årets hemmabagare 2014 för ett par veckor sedan.

Foto: TV4.

Foto: TV4.

Med detta sagt: Ring inte mig inför nästa säsong. Jag föredrar att lalla på bland grytorna i mitt eget kök – Dan, däremot, nappar nog!

Jag kompenserar med en bild på min halvätna lunch och ett egensnickrat recept.

IMG_7286

Vegoivrare som jag är, bjuder jag här på spenatbollar. De är så goda att jag smackade i mig större delen av portionen innan jag hade sinnesnärvaro att fota dem …

SUPERSMARRIGA SPENATMOJÄNGER  (4 port)

Tina ett paket frusen, hackad spenat (ca 500 g)

Mixa med 1 pkt kikärtor (jag använder Zetas ekologiska 380 g) sköljda i vatten tills de slutar skumma.

Pressa i 1 solo vitlök eller 2 rejäla vitlöksklyftor

Blanda i cirka 2 dl riven parmesanost (det är inte så viktigt hur mycket, men du behöver tillräckligt för att binda i hop smeten).

Tillsätt 1 msk fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)

Smaksätt med salt och lite vitpeppar

Forma till bollar (jag använder en glasskopa) och klutta ut på en plåt klädd med bakplåtspapper

Baka i 200 g i cirka 35-40 minuter (du ser när de är klara, de ska bli lite, lite bruna).

Voilà – servera med vildrisblandning, sallad och min favoritsås: Arlas gourmet crème fraiche med saffran- och tomatsmak.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s