Min trendiga diagnos

På knagglig spanska frågar jag affärsbiträdet om ”pan sin gluten”, varpå hon, bokstavligen, tar mig på en guidad tur i den mallorcanska supermercadon för att visa mig alla korvar, skinkor och bröd, som är tydligt märkta med den glutenfria matsymbolen.

Jag häpnar. Det är bara ett par år sedan som samma fråga bemöttes med ett undrande: ”Que?”, och jag fick nöja mig med att knapra riskakor på semestern. Nu har måhända Spanien också ett växande antal medborgare som fått diagnosen celiaki – den medicinska termen för glutenintolerans.

Eller så har de bara fattat att den glutenfria trenden är här för att stanna. För det är inte bara vi som faktiskt blir sjuka av att äta vetemjöl, korn och råg, som numera anammar en glutenfri diet. I Hollywood snackas det om ”The new star diet craze”, sedan A-listkändisar som Jennifer Aniston och Zooey Deshanel bannlyst baguetterna vid frukostbordet. ”Go gluten free”, har också blivit ett mantra bland initierade ”foodies” – mateliten som applicerar ett upplyst tänkande kring vad de stoppar i munnen.

För tennisesset Novak Djokovic är det mer än ett tänk. Det är hans metod för att bli bäst i världen. Sedan han slutade äta gluten har han blivit lättare, snabbare och vaknar mer fokuserad på morgnarna, skriver han i sin bok Serve to win som kom förra hösten.

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 15.17.35

Och för er som tror att glutenfritt är lika med trist, tänk om. I dag bjöd min kollega, Johan Gunnarsson, på en supersmarrig äppelkaka, bakad på kokos- och mandelmjöl, receptet får ni längre ner. Han har, för övrigt en egen matblogg, Johans matvärld, där han delar med sig av recept. nyheter och fiffiga knep.

Så det har hänt en del sedan 1992 då jag fick veta att jag har celiaki. Då var det många som ansåg att glutenintolerans var lite av ett hittepå, inte minst humorgänget Lorry, som gillade att driva med diagnosen.

Men jag är inte bitter.

Jag har ju fått drygt 20 års försprång av upplyst ätande.

IMG_7313

I dag bjöd min kollega, Johan Gunnarsson, på den här utsökta hembakta äppelkakan till eftermiddagasfikat. Glutenfri? But, of course!

Johans smarriga amerikanska äppelkaka

Du behöver: 

170 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
2 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl (plus lite att bröa formen med)
1 msk fiberhusk
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk färskpressad lime
1+1 tsk kanel
1+1 msk strösocker
6 små äpplen eller 4 stora
Så gör du: 
Vispa ihop rumsvarmt smör socker ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och bakpulver i en bunke. Blanda sedan mjölmixen med smör-socker-blandningen och vattnet, se till att det blir en jämn (men ganska trög) smet. Smöra en rund bakform och ”bröa” med kokosmjöl så att det täcker formen. Häll i smeten och jämna till den.
Skala äpplena, ta bort kärnhusen och skär till tunna skivor. Blanda äppelskivorna med 1 tsk kanel och 1 msk strösocker och tryck ner äppelskivorna i smeten i formen. Avsluta med att strö 1 tsk kanel och 1 msk socker över hela konkadången. Grädda i ugnen, 175 grader, i knappt 1 timme.
IMG_6790

Här är han, kakbagaren och Söndags matredaktör, Johan Gunnarsson. Han är inte bara en fena på käk, vi lunchjoggar ihop också!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s