Ja, 50 är det nya 30!

IMG_6215I år fyller jag 50 och jag har redan gett mig själv ett löfte i present: När dagen infaller ska jag må tippentoppen. Inifrån och ut.

Jag har alltså äntligen fattat vuxenbeslutet att fokusera på den viktigaste personen i mitt liv – mig själv.

”Mittlivskris”, tänker du nu. Nope, jag har ingen åldersnoja, tvärtom gillar jag att bli äldre och kan äntligen ärligt säga att jag är rätt nöjd med mig själv. Inte så att jag är felfri på något sätt, det finns absolut förbättringar att göra, men jag har landat i hur, och vem, jag är.

Jag har slutat att var ängslig över vad andra tycker och tänker om min person och mina livsval. Jag bottnar i insikten att jag duger och det, mina vänner, är en riktigt härlig känsla.

Men kanske viktigast av allt: Jag tänker inte att jag är inne på slutspurten, att jag borde tänka på refrängen och tagga ner. Tvärtom. Nu lägger jag in en högre växel.

Och jag är inte ensam. Enligt Harris interactive (USA:s motsvarighet till SIFO) är just 50 den nya favoritåldern. Institutet ställde frågan: ”Vilken ålder skulle du vilja vara i resten av ditt liv, om du fick ha hälsan?” till drygt 2 200 män och kvinnor i varierande åldrar.

Svaret? Japp: 50. Femtio. The big five–zero.

Varför? Jo, enligt psykologen Barbara Becker Holstein är det för att vi som är runt 50 har snudd på alla möjligheter:

– 50-åringar är tillräckligt unga fortfarande för att lyckas bli kändisar eller sadla om och starta en ekologisk bondgård. Samtidigt har de fysiken för att kunna träna åtta timmar om dagen, säger hon till den amerikanska sajten today.com.

Precis min poäng. En sorts omvänd tonårstid väntar. En ångestfri framtid, där man har slutat fundera på vem man ska bli. Man ÄR. Och det är alldeles nog.

Jag känner smaken: Barnen är på väg ur boet (lite trist och tomt blir det, men också VÄLDIGT skönt), och tjockleken på makens och min plånbok spelar allt mindre roll, eftersom innehållet bara ska försörja oss två och vår (väldigt smärta) vovve.

Så efter snart 20 år av så kallat livspusslande har jag alltså tiden, energin och ekonomin att bli den bästa versionen av Erika Scott, 50: Fit and fcking fabulous.

Om det ska jag blogga här. Och inte bara hur jag själv förhåller mig, utan ni kommer få möta många andra härliga förebilder som också omfamnar sin ålder, ”The Quintastics” (eller LL som jag kallar dem: ”Lucious ladies, och en och annan kille, ”lad”), deras ”prospects” (45-plussarna – de är uppe och nosar vid den gyllene åldern) och ”hangarounds” (från 40 år – även yngre kan kvala in, under vissa omständigheter).

Så oavsett om du är LL, prospect eller hangaround – häng på! Bli fifty, fit and fcking fabulous, du också!

Du vet att du vill.

(Read this in English here.)

Absolut fabulösa. Partydrottningarna Edina (Jennifer Saunders) och Patsy (Joanna Lumley) i brittiska sitcom-såpan ”Absolutely Fabulous”. Karaktärerna är väl inte direkt kända för sin hälsosamma livsstil, men de bejakar verkligen livet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s