Mischa är mästerlig – inte bara i Mästerkocken

Jag är en sucker för matlagningsprogram i alla dess former, men har föredragit de australiensiska och brittiska mästerkocksversionerna framför den svenska. Ända tills i år. För nu har Sveriges mästerkock äntligen fått ett efterlängtat kvinnligt tillskott till jurytrion.

Och inte vilken kvinna som helst, utan supersmakproffset Mischa Billing, sommelier och lektor i måltidskunskap.

Skärmavbild 2015-03-04 kl. 18.00.26

Först i femte säsongen lät TV4 en kvinna ta plats bredvid Leif Mannerström och Markus Aujalay i Mästerkocksjuryn. Men de valde väl, Mischa Billing är ett superproffs, som trollbinder tittare, deltagare och tv-kritiker. FOTO: Pär Bäckstrand/TV4

Jag har haft förmånen att få hänga lite med Mischa under de senaste tre åren, eftersom hon har varit Aftonbladet Söndags vinskribent lika länge. När jag hörde att hon var den nya mästerkocksdomaren, kunde jag inte annat än att jubla, för jag visste att hon skulle bli alldeles, alldeles underbar i rollen. Lite sträng, men också väldigt kunnig – och tydlig.

Eller som Mischa själv uttryckte det i Svenska Dagbladet inför premiärprogrammet:

– Jag är ärlig. Jag säger vad jag tycker och varför. För mig räcker det inte om maten blivit god av en slump, jag kräver av deltagarna att de är medvetna om vad de gör, hur det ska smaka och varför.

Hon förklarar hur smaker gifter sig (eller inte) på ett sätt så att man verkligen förstår och jag håller med min kollega, Kristofer, som utbrast, då vi i vanlig ordning, ägnade torsdagsförmiddagen åt att diskutera onsdagens program:

– Nu lär man sig även som tittare en massa när man kollar på programmet.

Det är även tydligt att hennes strategi är en succé hos deltagarna. I ett avsnitt som sändes för ett par veckor sedan tillbringades en dag på Värmdö musteri där Mischa gav dem en fullkomligt briljant ”vin versus äppelmust”-lektion och Fredrik utbrast, tydligt hänförd:

– Fantastiskt! Nu är det bara att lyssna och koncentrera sig. Den här människan vet ju vad hon pratar om.

Även Sandra var superimponerad:

– Det är lite lyxigt att få sola sig i hennes glans och lära sig av henne.

Ni som följer Mästerkocken vet att när Mischa pratar, fängslas man. Hon har haft ett par vinprovningar med oss på Söndagsredaktionen och varje gång blir vi rejält imponerade. Inte för att hon har svängt sig med en massa fancy experttermer, utan för att hon har utmanat oss: ”Känner ni smaken av det brända gummit?” när vi testade viner som hårdrocksgiganterna släppt och för att hon vågar såga bästsäljande vingiganter med recensioner som: ”Ett oinspirerat vin som är platt och spritigt. Mycket väsen för ingenting och med en doft som minner lite om att komma in i badrummet efter att mamma tagit bort nagellacket”.

Skärmavbild 2015-03-04 kl. 17.09.46

Söndagsredaktionen testade hårdrocksviner från AC/DC, Slayer, Motörhead och Kiss och gick ”all in”, med nitar och attityd.

Tonaliteten i hennes Söndagskolumn är så unik, jämfört med andra i dryckesbranschen, att de internationella vinhusen översätter Mischas vinkrönikor till engelska, spanska, italienska och franska.

IMG_8343

Hon har ”Sveriges vassaste smaklökar”, enligt Markus Aujalay. Mischa Billing syns inte bara i tv varje vecka, utan är också Aftonbladet Söndags eminenta vinskribent.

Med det sagt: Jag är personligen så otroligt glad över att TV4 valde rätt person för uppdraget och inte någon som skulle fungera som ett kuttersmycke, kvinnligt alibi och sidekick till Leif Mannerström och Markus Aujalay.

Nu har det snarare blivit tvärtom, något som Expressens tv-kritiker, Maria Näslund, noterade i en krönika redan efter säsongens första avsnitt: ”Det visar sig att hon kan, men bäst är när hon spänner blicken i de sökande medan hon provsmakar deras mat. Vass som en kniv är den, och får Mannerström och Aujalay att framstå som Bill och Bull eller gubbarna på balkongen i Mupparna”.

Samma tidning uppmärksammar henne inför internationella kvinnodagen genom att låta henne kvala in på listan Årets kvinnor 2015.

Själv tar Mischa berömmet med ro, men säger att hon lite överraskad när hon fick erbjudandet att bli programledare.

– Jag trodde nog att de skulle välja någon yngre och jag varit noga med att vara mig själv i programmet. Jag vill inte bli stylad hur som helst, utan få vara ”a lady with a touch”, ha ha!

Upplever du att mediebranschen har blivit mindre tuff mot kvinnor i vår ålder?

– Kanske, i vissa sammanhang. Det känns som att det har hänt något. Jag tror inte att jag hade blivit tillfrågad för fem år sedan.

Är du kändis nu? Hoppar folk på dig på Bolaget och vill ha vintips?

– Det händer att någon vill ta en selfie med mig. Andra stoppar mig och vill tala om mat och smak. Och jag får en del brev om ditten och datten.

Du är 49 år, nästa födelsedag fyller du 50, hur känns det?

– Jag tycker det är en fantastisk ålder att gå in i. Nu bottnar jag i mig själv och det är otroligt skönt.

Om du skulle träffa på ditt 25-åriga jag, vad skulle du säga till henne?

– Lev och njut av ditt liv och bry dig inte så mycket om andras kommentarer när du gör saker som inte stämmer med den gängse normen.

Skärmavbild 2015-03-07 kl. 13.05.55

Inget kuttersmycke, utan en kunnig kvinna. Och fcking fabulous! FOTO: Pär Bäckstrand, TV4.

PERSONFAKTA

Namn: Mischa Billing.

Ålder: 49 (Lovely, lucious lady).

Familj: Gift med Jan Holmström, vinjournalist.

Yrke: Sommelier, lektor och vinskribent.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Aktuell: Som jurymedlem i Sveriges mästerkock i TV4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s