Tävlingen för de tuffaste av de tuffa

Det fanns en tid då den som viftade med en nummerlapp till Vasaloppet belönades med beundrande blickar. Och den som dessutom outade planer på att göra en klassiker blev antingen idiotförklarad eller hjältehyllad.

I dag ser omvärlden annorlunda på idrottsbedrifter. I dag kan du lägga ut svettiga ”selfies” från Vätternrundan och Tjurruset, samt Facebookskryta om personbästarekord under New York-maran utan att en kotte höjer på ögonbrynen. Möjligen får du några tummar upp.

Det räcker knappt att plåga sig igenom en Iron man (triathlon där du först simmar fyra kilometer, sedan cyklar 18 mil och avslutar med ett maraton) för att imponera nämnvärt. Nej, den som vill slå omgivningen med häpnad bör köa för en startplats i Marathon des Sables (MdS), ett ultralopp genom Sahara. Tävlingen för de tuffaste av de tuffa. Eller de galnaste av de galna. För vem pallar att kuta cirka 25 mil i ett 50-gradigt ökenlandskap?

Jo, enligt arrangören kommer deltagarna från hela världen och är en skön mix av amatörer och elitlöpare, som går i gång på att ”lungorna liksom rostas på insidan” och att man inte blir svettig, då ”dropparna dunstar direkt i hettan”.

I år går starten den 3:e april och loppet firar 30-års jubileum. Förra året vann marockanen Rachid Elmorabity, 32, som gick i mål efter ofattbara 20 timmar och 27 minuter. Första kvinnan, Nikki Kimball, en 42-åring från USA, norpade 31:a plats med tiden 29.04,49. Sist i resultatlistan: 32-årige Kichi Kawashima, Japan, som stapplade över mållinjen (antar jag) på 54.01,41, alltså drygt ett och ett halv dygn efter segraren.

Ändå, en otrolig bedrift.

Är du sugen på att delta? Glöm 2015 och 2016. Biljetterna är redan slut, men till 2017 finns det plats. Under tiden kan du anta Facebook-utmaningen ”100 pass före midsommar” , men sannolikt räcker det inte för att komma i form för MdS.

Möjligen får du några tummar upp.

Eller inte.

Skärmavbild 2015-02-07 kl. 15.16.44

Inget för veklingar. Maraton de Sables kan vara världens tuffaste tävling. Foto: MdS.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s